GREMI D'INSTAL·LADORS D’ELECTRICITAT, FONTANERIA I COMUNICACIONS DEL BAGES, BERGUEDÀ I MOIANÈS

Electricitat, Fontaneria i Comunicacions

La UE permetrà l’ús de calderes certificades per funcionar amb combustibles renovables

La UE permetrà l’ús de calderes certificades per funcionar amb combustibles renovables


  • La Directiva indica que queden excloses aquelles calderes certificades per funcionar amb combustibles renovables com l’hidrogen o el biometà

El Parlament Europeu vota avui, dimarts 12 de març, la Directiva del Parlament Europeu i del Consell relativa a l'eficiència energètica dels edificis. S'ha d'aclarir, però, que aquesta regulació no pretén posar fi a les calderes de gas.

En obra nova, la normativa vigent condueix a la instal·lació de tecnologies 100% elèctriques a través de bomba de calor per a la producció d’ACS, climatització i calefacció. L'any 2023 es van construir a Catalunya un total de 15.946 habitatges, el que va suposar una caiguda general d’aproximadament un l'11% respecte l’any anterior.

Catalunya té un parc de 4,4 milions d’habitatges, dels quals, el 30% fan servir tecnologies poc eficients amb l’ús de combustibles com el butà i el gasoil i el 16% utilitzen tecnologies de baixa eficiència amb gas natural.

Actualment, la meitat dels propietaris tenen una intenció clara de realitzar reformes a les seves llars en els pròxims cinc anys. La bomba de calor (aerotèrmia) representa la tecnologia més eficient en termes de consum i emissions de gasos d’efecte hivernacle, però no és realista pensar que en tots aquests habitatges podrà incorporar-se una bomba de calor degut a les limitacions d’espai o tècniques. Per altra banda, aquestes tecnologies requereixen d’inversions més elevades que obligaria a obrir noves línies de subvencions o bonificacions per impulsar el canvi.

Sobre la reforma, la proposta legislativa indica que queden excloses de la prohibició aquelles calderes certificades per funcionar amb combustibles renovables. Les calderes actuals estan preparades per funcionar amb el 100% de biometà i un 20% d’hidrogen i, per tant, la Directiva no els considera com a sistemes de calefacció fòssils.

Certament, la directiva apunta a la reducció de l’ús de combustible fòssil, però d’origen no renovable. A més, les subvencions per les instal·lacions que utilitzen aquests combustibles no estaran dotades d’incentius i subvencions a partir de l’entrada en vigor de la Directiva.

“Cal entendre que no es penalitza la tecnologia, sinó l’origen del combustible”

És important tenir en compte la situació del parc d'habitatges actual perquè en determinades reformes o rehabilitacions no serà possible encabir altra tipus de tecnologia que no sigui la reposició de les calderes per altres més eficients.

La participació del biometà arreu de l'Estat espanyol està en un augment considerable. Catalunya està apostant fortament per la producció de biometà impulsant la creació d’un total de 80 instal·lacions de codigestió anaeròbica durant els propers 3 anys. A Espanya, s’estima que el potencial de producció de biometà és significatiu. S'estima en 163 TWh/any, el que suposa cobrir fins al 45% de la demanda de gas natural.

En definitiva, està augmentant l'interès per les opcions de climatització, calefacció i producció d’ACS més eficients. Hi existeix una tendència creixent cap a la sostenibilitat i l'eficiència energètica en l'ús domèstic gràcies a l'aparició de l'aerotèrmia, la qual es posiciona com una de les opcions preferides per la seva eficiència, sostenibilitat i adaptabilitat a diferents necessitats d'ús. Això sí, cal analitzar cada cas perquè no sempre és possible ni factible la instal·lació d'aquesta tecnologia.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies